Wat is zwarte thee?

 Zwarte thee is de meest gedronken thee in de wereld en vormt ook veelal de basis van veel soorten vruchtenthee. Maar wat is zwarte thee nou precies?

Herkomst

Zwarte thee, is net als groene en witte thee, afkomstig van de theeplant; Camellia sinensis. Deze struik komt van oorsprong uit China, daarom ook de benaming sinensis wat in het Latijn Chinees betekent. Voor de beste thee is een warm en vochtig klimaat en een vruchtbare bodem van groot belang, daar wordt de thee namelijk alleen maar lekkerder van. Ook geldt dat hoe hoger de plantage ligt, hoe beter de kwaliteit van de thee is. Hooggelegen struiken groeien langzamer, de aroma’s kunnen zo beter tot ontwikkeling komen en dit betekent een betere kwaliteit. Pickwick haalt haar thee van over de hele wereld, maar vooral uit Afrika, India, Sri Lanka, China en Indonesië.

Productie

Het verschil met groene en witte thee is, dat voor zwarte thee de theeblaadjes geoxideerd worden. Na het plukken van de theeblaadjes op de plantages, worden de blaadjes gekneusd waardoor sappen en enzymen vrij komen. Door aanraking met zuurstof zorgen de enzymen voor de verandering in kleur van de theeblaadjes: van groen naar donkerbruin en zwart. Door de theeblaadjes te drogen, stopt het oxidatie proces en heeft de zwarte thee uiteindelijk zijn karakteristieke kleur, smaak en aroma.

 

Welke soorten zijn er?

Zwarte thee is de basis van veel verschillende thee-varianten. Zo wordt er vaak gevarieerd met fruit, kruiden en andere specerijen wat resulteert in heerlijke originele theeblends. Voor ieder wat wils dus!

Wist je dat?

De bekendste zwarte thee; English Tea, niet afkomstig is uit Engeland? Deze zwarte thee heeft de naam gekregen, omdat het de populairste thee-variant is onder de Britten en zij deze voornamelijk drinken tijdens hun “afternoon tea”.

Pickwick variatie

Ben je een liefhebber van klassieke zwarte thee, of door dit artikel toch geprikkeld om iets nieuws te proberen zoals zwarte thee gecombineerd met fruitsmaken? Pickwick heeft genoeg keuze en variatie!

 

Wil je meer weten over de thee van Pickwick en op de hoogte blijven van nieuwe varianten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Meer voor jou

Dutch

Earl Grey

English

Pickwick Theeblaadje

Onze nieuwsbrief loopt over van de lekkere recepten, aanbiedingen, nieuwe producten en leuke evenementen van Pickwick.