Alles wat je moet weten over Rooibos

Officieel mag je rooibos geen thee noemen, maar wat is rooibos dan wel? En waarom wordt het dan toch als thee verkocht? Wij vertellen je graag alles over rooibos en waarom deze drank anders is dan andere theeën.

 

 

Rooibos is afkomstig van de Aspalathus linearis plant, een plant uit de vlinderbloemenfamilie die alleen in Zuid-Afrika groeit. Deze plant komt van nature voor in de omgeving van Cederberg in eerder genoemd land. Deze plant is van een andere familie dan de theeplant, daarom is rooibos officieel geen theesoort. Rooibos wordt gemaakt door de naaldvormige blaadjes van de plant te plukken, te stampen en in de zon te oxideren. Oxidatie is het proces wat rooibos zijn smaak en aroma geeft. In de laatste fase hiervan verkrijgt de rooibos haar karakteristieke roodbruine kleur. Rooibos wordt daarom ook wel de ‘rode thee’ genoemd.Wat is het verschil tussen Rooibos en andere theesoorten?

In tegenstelling tot ‘echte’ theesoorten bevat rooibos geen theïne, dit is een ander woord voor cafeïne. Theïne is verantwoordelijk voor de ietwat bittere smaak in thee. Doordat rooibos geen theïne bevat wordt het over het algemeen als zoeter ervaren en is het de perfecte drank om aan het einde van de dag te drinken.

 

De geschiedenis van rooibos


Rond de 19e eeuw ontdekten de oorspronkelijke bewoners van Cederberg, Zuid-Afrika, dat ze een smaakvolle drank konden maken van de naaldachtige blaadjes van de Aspalathus linearis plant. Begin 20e eeuw was er een Russische immigrant die de waarde van rooibos begreep en besloot de rooibos te verhandelen. Hij kocht de rooibos van de bewoners, verkocht het vervolgens door en liet zo de rest van de wereld kennis maken met de zachte, lichtzoete drank. Nog steeds is rooibos ongekend populair in de wereld, met name in Zuid-Afrika.

 

Wat is de beste manier om rooibos thee te drinken?

Net als andere Pickwick thee varianten adviseren we om het water eerst te koken tot 100 graden Celsius. Voor de Pickwick rooibos varianten adviseren we om het theezakje tussen de 3-5 minuten te laten trekken, afhankelijk van hoe sterk je graag je thee drinkt, om zo de perfecte rooibos smaak te krijgen. Laat het uiteraard eerst even afkoelen voordat je het drinkt.


Wil je meer weten over de thee van Pickwick en op de hoogte blijven van nieuwe varianten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Meer voor jou

Mango Perzik

Original

Honey

Pickwick Theeblaadje

Onze nieuwsbrief loopt over van de lekkere recepten, aanbiedingen, nieuwe producten en leuke evenementen van Pickwick.