Wat is Kurkuma?

Kurkuma is hot en happening! Overal zie je hippe drankjes en heerlijke recepten voorbij komen met dit specerij, maar wat is kurkuma nou eigenlijk? Wij gaan je dat eens vertellen!

 

Wat is kurkuma?

Kurkuma is een specerij welke wordt gewonnen uit de wortelstok van de plant Curcuma Longa. Kurkuma kent vele verschillende namen. Zo wordt dit specerij ook wel; geelwortel, turmeric of koenjit genoemd. Kurkuma wordt geteeld in tropische en subtropische landen zoals India en Zuid-China, de plant groeit namelijk het beste in een warm en vochtig klimaat.


Hoe ziet kurkuma eruit?

De Curcuma Longa plant behoort tot de gemberfamilie. Dit is ook wel te zien aan het uiterlijk van de wortel. Kurkuma ziet er hetzelfde uit als gember, maar heeft van binnen een donker gele bijna oranje kleur; vandaar ook de naam geelwortel. De kleurstof Curcumine, welke in de wortel zit, zorgt voor deze uitgesproken kleur. Curcumine is dus een kleurstof en wordt daarom ook vaak gebruikt in producten om deze een gele kleur te geven (E100) zoals bijvoorbeeld bij gele rijst.

 

Waar wordt kurkuma in gebruikt?

Kurkuma is in veel verschillende vormen te verkrijgen; als wortel, gedroogd of in poedervorm.  Zo is kurkuma bijvoorbeeld een belangrijk onderdeel van het welbekende kerriepoeder. Ook wordt kurkuma vaak toegevoegd aan mosterd en is het een basis ingrediënt van veel Oosterse gerechten zoals bijvoorbeeld curry. De smaak van kurkuma is een beetje vergelijkbaar met dat van gember, maar het heeft een ietwat bittere nasmaak. Juist door deze bittere nasmaak is het lekker om kurkuma te combineren met andere smaken en ingrediënten. Wij bij Pickwick doen dat door bijvoorbeeld citroengras toe te voegen, voor net wat meer frisheid aan je thee!

 

Kurkuma zelf proeven?

Ben je na het lezen van deze informatie nieuwsgierig geworden naar de smaak van kurkuma? Probeer dan eens onze Pickwick Herbal Super Blends Energy. Een heerlijke gearomatiseerde kruidenmelange met citroengras, wortel, kurkuma en duindoornbes. Happiness is een 100% natuurlijke en cafeïne vrije blend. Wat ons betreft een heerlijke melange om vrolijk van te worden! 

Wil je meer weten over de thee van Pickwick en op de hoogte blijven van nieuwe varianten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Meer voor jou

Camomile Honey

Energy

Spicy Chai

Pickwick Theeblaadje

Onze nieuwsbrief loopt over van de lekkere recepten, aanbiedingen, nieuwe producten en leuke evenementen van Pickwick.