Wat is kamillethee?

Kamillethee is al eeuwenlang een veelbesproken thee in de gezondheidswereld, maar wat is het eigenlijk? Waar komt het vandaan? Wij vertellen je alles over kamille!

De kamilleplant

Wie kent haar niet? Deze fleurige plant wordt gekenmerkt
door haar vele hoofdjes met gele bruisbloemen en witte lintbloemen, waardoor de plant een zomerse uitstraling heeft. Ze kan 10 tot 40 centimeter hoog worden en heeft een zoete appelachtige geur. De plant bloeit van mei tot en met september en leeft ongeveer een jaar. Door de holle bloembodem die kegelvorming groeit zakken de lintbloemen die eerst omhoog stonden naar beneden naarmate de bloei vordert.

Waar komt de naam ''kamille'' vandaan?

De naam kamille wordt over het algemeen gebruikt voor de gedroogde bloemetjes van de kamilleplant. Dat kamille al sinds de oude Egyptenaren wordt benoemd in de gezondheidsliteratuur is niet raar: het zit hem namelijk al in de naam. De Latijnse naam voor de kamille plant is Matricaria Recutita, waar matri “moeder” betekent en “caria” zorg. Kamille zelf komt van het woord chamomila, wat een combinatie is van de woorden “chamos” en “melos”. Samen betekenen deze woorden “grondappel”. De reden voor deze naam is dat de plant laag aan de grond groeit en naar appel ruikt. 

 

Geschiedenis

In het oude Egypte was kamille al populair. Dit kruid werd door de Egyptenaren beschouwd als bloem van de Zonnegod Ra. Deze vergelijking komt mede door het uiterlijk van de kamilleplant, welke geassocieerd kan worden met een stralende zon.

Verder heeft kamille ook haar eigen verhalen in Europa. In het noorden werd kamille toegeschreven aan de Germaanse God van het licht en de zomer, Baldar. Daarnaast werd kamille ook gezien als één van de heilige kruiden van oppergod Wodan.

In de middeleeuwen werd kamille vooral gebruikt voor haar geur. Het kruid werd tijdens evenementen op de grond gelegd zodat de bloemige honing/appel geur verspreid werd. Ook in tuinen werd op deze manier de geur gemanipuleerd. Tevens werd er toen geloofd dat wie kamille boven zijn deur had hangen, beschermd was tegen hekserij.

Waar vind je kamille?

Oorspronkelijk is de kamille plant een Zuid-Europese plant. Tegenwoordig is ze te vinden in gebieden met een gematigd klimaat op het noordelijk halfrond. Tevens komt ze voor in delen van Zuid-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. De kamille plant groeit vooral op zonnige, open plaatsten met droge tot vochtige, voedselrijke tot zeer voedselrijke grond. In het wild kun je ze vooral vinden op akkers, braakliggende gronden, dijken, wegranden, bermen, tuinen en plantsoenen.

Wist je dat…

Kamille ook gebruikt wordt bij het blonderen van haar? Het wordt gezien als een natuurlijke manier om je haar een lichtere tint te geven!

En tot slot, hoe maak je dan kamillethee?

Kamillethee maken is eigenlijk heel simpel! In 4 stappen maak jij zelf je kamillethee:

  1. Kook de juiste hoeveelheid water
  2. Neem per kop kamillethee twee eetlepels gedroogde kamillebloemen of vier eetlepels verse bloemen. Hoe meer bloemen er gebruikt worden, hoe sterker de smaak.
  3. Schenk het kokende water over de kamille en laat dit vijf minuten intrekken.
  4. Voilà! Je kamillethee is klaar.

Heb je toch liever het gemak van een theezakje? Probeer dan eens onze Pickwick kamille of de kamille-honing varianten.

Wil je meer weten over de thee van Pickwick en op de hoogte blijven van nieuwe varianten? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

Meer voor jou

Kamille

Camomile Honey

Slaap lekker

Pickwick Theeblaadje

Onze nieuwsbrief loopt over van de lekkere recepten, aanbiedingen, nieuwe producten en leuke evenementen van Pickwick.